Dakwerken

Omni Wood heeft een mooi en lang palmares opgebouwd van dakwerken, vooral in de regio rond Sint-Truiden en Tienen maar ook daarbuiten. Zowel kust als ardennen zijn geen onbeperkt terrein voor ons team.

Naast het bouwen van platte daken, zijn we vooral gespecialiseerd in de moeilijkere dakconstructies: de hellende daken, al dan niet met dakkapellen of dakvensters. We nemen zowel renovatie als nieuwbouw projecten aan.

Om u zo goed mogelijk te adviseren bij uw project, nodigen we u van harte uit in onze toonzaal waar we met behulp van een echte, levensgrote dakconstructie u tekst en uitleg kunnen geven. Zelfs als u nog geen onmiddellijke bouwplannen heeft, bent u welkom bij ons.

Het spanten dak

In de bouw onderscheiden we voornamelijk 2 types van hellende daken: het gordingen- en kepers dak en het spanten dak.

Welk type dak u kiest, hangt in de eerste plaats af van het gebouw, zeker in het geval van een renovatieproject. Maar wat ons betreft, zijn we voorstander van een spanten dak en wel om de volgende redenen:

 • prefab productie van de spanten in ons modern atelier
 • snellere plaatsing en dus ook dichting van het dak
 • ruimte tussen de spanten kan op een snelle en efficiënte manier ingeblazen worden met houtvezel isolatie
 • grotere en open bewoonbare ruimte onder het dak
 • garandeert de stabiliteit en functionaliteit voor generaties
Plaatsing van dakspanten door Omni Wood
Gutex, multiplex-top, onderdak

Onderdakplaten?

Zodra onze spanten geplaatst zijn op het gebouw, beginnen we met de dichting van het dak en dan in de eerste plaats het onderdak. Hiervoor raden we GUTEX Multiplex-top onderdakplaten aan. Deze zijn weliswaar duurder dan de plastic folies die vaak gebruikt worden tijdens de dakwerken maar bieden tal van voordelen:

 • eenvoudige plaatsing met tand- en groef
 • damp open, vochtregulerend en ademt mee met de woning
 • kan tot 3 maanden lang dienen als tijdelijk dak
 • draagt bij aan de thermische isolatie van het dak (? waarde van 0,047)
 • laat toe moderne isolatietechnieken toe te passen bv inblazen van houtvezels
 • buitengewone akoestische isolatie
 • ecologisch
 • minder koude bruggen

Onderdakfolies verslijten onder invloed van UV en hebben bovendien een negatief effect op de isolatie omwille van hun flexibel karakter en daardoor luchtverplaatsing toelaten.

De Gutex onderdakplaten worden met dikke tengellatten vastgezet hetgeen meteen voor extra ventilering onder de dakbedekking zorgt. Dit resulteert op zijn beurt in een langere levensduur van de dakbedekking.

Dakramen

Gezien de ruimte onder een spanten dak heel dikwijls een woonruimte wordt, is het uiteraard een logische keuze om een of meerdere dakvensters te voorzien. De spanten worden op voorhand zo ontworpen dat deze eenvoudig kunnen geïntegreerd worden. Als men spreekt over dakvensters, dan hebben we het natuurlijk over VELUX. Tussen haakjes, Velux staat voor ‘ventilatie’ en ‘licht’  (lux in het Latijn). U kan kiezen uit een gamma van uitzetbare of wentelende dakvensters, manueel te bedienen, elektrisch of zelfs met zonne-energie. De Integra vensters worden bovendien voorzien van een touchpad bediening waarmee u de ramen automatisch kan laten openen, sluiten of ventileren. Ook zijn ze voorzien van een regensensor zodat ze steeds vanzelf sluiten bij regen.

dakkapel

Dakbedekking

Voor de dakbedekking werken we nauw samen met WIENERBERGER en bieden we het volledige KORAMIC gamma van dak- en tegelpannen aan inclusief nokken, kantpannen en/of noordbomen. Natuurleien kunnen uiteraard ook geplaatst worden.

Tenslotte, wordt het dak afgewerkt met het nodige zink maatwerk, goten en aflopen. Achter de kantpannen voorzien we steeds TRESPA volkernplaten, waarmee we ook de oversteken maken. TRESPA zorgt voor een mooie, onderhoudsvrije constructie die nooit verkleurt of vervormt.

Superieure dakisolatie

Zoals eerder vermeld, kan men een spanten dak eenvoudig isoleren door het inblazen van houtvezels, meer bepaald met Gutex Thermofibre (? waarde van 0,040). De dikte van deze ecologische isolatie wordt dus bepaald door de gekozen balk sectie van de spanten. De meest gevraagde dikte is 240 mm met een R waarde van 6 maar 300 mm secties worden steeds vaker geplaatst (R waarde van maar liefst 7,5). Bovendien zorgt Gutex Thermofibre voor een ideale thermische fase verschuiving voor ons Belgisch klimaat, voorkomt het oververhitting in de zomer door zijn hoge warmteopslagcapaciteit.

Het isoleren van het dak voorzien we meteen na het afwerken van de dakconstructie. Het inblazen gebeurt door onze eigen mensen met gespecialiseerde machines en start met het plaatsen van een damprem aan de binnenkant van de spanten. Hierdoor vormen zich compartimenten dewelke dan vervolgens worden ingeblazen met GUTEX Thermofibre houtvezels.

20161206_133047
WWD, Expressivo

Een toffe zolder

Na de dakwerken, kunnen de interieurspecialisten hun ding doen. Waarom niet beginnen met de interieurbouwers van OMNI WOOD en maatkasten voorzien in de hoeken van de spanten of de binnenmuren van de tipgevels bekleden met WOODEN WALL DESIGN panelen?

houtskelet, dakspant
prefab dakspanten
prefab dakspanten
IMG_4472
20170327_145018
prefab, dakkapel
prefab dakspant
dakspant, klassiek
dakspant, klassiek
onderdak Gutex multiplex-top
dak
dakrenovatie, gordingen, inblaasisolatie
dak renovatie voor
dak pannen, kapel
dak pannen, kapel
dak renovatie
SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG
IMG_1388 (1)
plat dak, epdm
plat dak, epdm, dakrand
plat dak epdm doorvoer

Kunnen we u helpen?

Heeft u een vraag? Wij staan u graag te woord.

Heeft u een suggestie? Dan willen we dat ook horen.