Dakwerken

Omni Wood heeft een mooi palmares opgebouwd betreffende dakwerken in de regio rond Sint-Truiden en Tienen.

Naast het bouwen van platte daken, zijn we vooral gespecialiseerd in de moeilijkere dakconstructies: de hellende daken, al dan niet met dakkapellen of dakvensters.

Het spanten dak

In de bouw onderscheiden we voornamelijk 2 types van hellende daken: het gordingen- en kepers dak en het spanten dak.

Welk type dak u kiest, hangt in de eerste plaats af van het gebouw, zeker in het geval van een renovatieproject. Maar wat ons betreft, zijn we voorstander van een spanten dak en wel om de volgende redenen:

 • prefab productie van de spanten in ons modern atelier
 • snellere plaatsing en dus ook dichting van het dak
 • ruimte tussen de spanten kan op een snelle en efficiënte manier ingeblazen worden met houtvezel isolatie
 • grotere en open bewoonbare ruimte onder het dak
 • garandeert de stabiliteit en functionaliteit voor generaties
Plaatsing van dakspanten door Omni Wood
Schermafbeelding 2017-08-28 om 16.29.00

Onderdakplaten?

Zodra onze spanten geplaatst zijn op het gebouw, beginnen we met de dichting van het dak en dan in de eerste plaats het onderdak. Hiervoor raden we Gutex Multiplex-top onderdakplaten aan. Deze zijn weliswaar duurder dan de plastic folies die vaak gebruikt worden tijdens de dakwerken maar bieden tal van voordelen:

 • eenvoudige plaatsing met tand- en groef
 • damp open, vochtregulerend en ademt mee met de woning
 • kan tot 3 maanden lang dienen als tijdelijk dak
 • draagt bij aan de thermische isolatie van het dak (𝛌 waarde van 0,047)
 • laat toe moderne isolatietechnieken toe te passen bv inblazen van houtvezels
 • buitengewone akoestische isolatie
 • ecologisch
 • minder koude bruggen

De Gutex onderdakplaten worden met dikke tengellatten vastgezet hetgeen meteen voor extra ventilering onder de dakbedekking zorgt. Dit resulteert op zijn beurt in een langere levensduur van de dakbedekking.

Dakramen

Gezien de ruimte onder een spanten dak heel dikwijls een woonruimte wordt, is het uiteraard een logische keuze om een of meerdere dakvensters te voorzien. De spanten worden op voorhand zo ontworpen dat deze eenvoudig kunnen geïntegreerd worden. Als men spreekt over dakvensters, dan hebben we het natuurlijk over Velux. Tussen haakjes, Velux staat voor ‘ventilatie’ en ‘licht’  (lux in het Latijn). U kan kiezen uit een gamma van uitzetbare of wentelende dakvensters, manueel te bedienen, elektrisch of zelfs met zonne-energie. De Integra vensters worden bovendien voorzien van een touchpad bediening waarmee u de ramen automatisch kan laten openen, sluiten of ventileren. Ook zijn ze voorzien van een regensensor zodat ze steeds vanzelf sluiten bij regen.

SAMSUNG

Dakbedekking

Voor de dakbedekking werken we nauw samen met Wienerberger en bieden we het volledige Koramic gamma van dak- en tegelpannen aan inclusief nokken, kantpannen en/of noordbomen. Natuurleien kunnen uiteraard ook geplaatst worden.

Tenslotte, wordt het dak afgewerkt met het nodige zink maatwerk, goten en aflopen. Achter de kantpannen voorzien we steeds Trespa volkernplaten, waarmee we ook de oversteken maken. Trespa zorgt voor een mooie, onderhoudsvrije constructie die nooit verkleurt of vervormt.

Superieure dakisolatie

Zoals eerder vermeld, kan men een spanten eenvoudig isoleren door het inblazen van houtvezels, meer bepaald met Gutex Thermofibre (𝛌 waarde van 0,040). De dikte van de isolatie wordt dus bepaald door de gekozen balk sectie van de spanten. De meest gevraagde dikte is 240 mm met een R waarde van 6 maar 300 mm secties worden steeds vaker geplaatst (R waarde van maar liefst 7,5). Bovendien zorgt Gutex Thermofibre voor een ideale thermische fase verschuiving voor ons Belgisch klimaat en voorkomt het oververhitting in de zomer.

Het isoleren van het dak voorzien we meteen na het afwerken van de dakconstructie. Het inblazen gebeurt door onze eigen mensen met gespecialiseerde machines en start met het plaatsen van een damprem aan de binnenkant van de spanten. Hierdoor vormen zich compartimenten dewelke dan vervolgens worden ingeblazen met Gutex Thermofibre houtvezels.

20161206_133047

Een toffe zolder

Na de dakwerken, kunnen de interieurspecialisten hun ding doen. Waarom niet beginnen met de interieurbouwers van Omni Wood en maatkasten voorzien in de hoeken van de spanten of de binnenmuren van de tipgevels bekleden met WWD panelen?

20170327_145018
IMG_6717
IMG_3108
20-01-2013 011

Kunnen we u helpen?

Heeft u een vraag? Wij staan u graag te woord.

Heeft u een suggestie? Dan willen we dat ook horen.